Blowerdoortest & luchtdichtheidstest

Waarom een blowerdoortest of luchtdichtheidstest?

Om een gebouw future-proof te maken, is het zaak om energieverliezen zoveel mogelijk te beperken. Kwestie van eventuele luchtlekken op te sporen, en daarvoor is er de blowerdoortest of luchtdichtheidstest.

Een blowerdoortest is niet alleen interessant om luchtlekken op te sporen, maar ook om de luchtdichtheid aan te tonen bij een EPC-bepaling of EPB-verslaggeving. Tegenwoordig is een laag E-peil noodzakelijk en met een goede luchtdichting krijg je al snel een verbetering van 10 energiepunten.

Blowerdoortest & luchtdichtheidstest

Blowerdoortest uitvoeren met Zenga

Tijdens een blowerdoortest of luchtdichtheidstest stellen we je woning bloot aan een overdruk en onderdruk. Dit gebeurt met een gekalibreerde ventilator om de luchtdichtheid te meten, genaamd ‘blowerdoor’. Hiervoor werken we samen met onze professionele partners. De blowerdoor wordt meestal in een deuropening geplaatst. De bedoeling is vervolgens om natuurlijke drukverschillen na te bootsen door in de woning lucht te blazen of eruit te zuigen. Ten slotte meten en analyseren we de resultaten.

Bespaar op je energiefactuur met de luchtdichtheidstest van Zenga

De resultaten van de blowerdoortest of luchtdichtheidstest nemen we mee in de verplichte EPB-verslaggeving van je woning. De test levert vaak een winst op van wel 6 tot 7 E-punten. Voordelen van blowerdoortest bij Zenga:

  • Spoort snel en eenvoudig luchtlekken op
  • Financiële voordelen door gunstiger E-peil (vaak 6 tot 7 punten minder)
  • Dus besparen op de energiefactuur!

Het verslag van een blowerdoortest of luchtdichtheidsrapport is een officieel document en onze EPB-verslaggever zal de gegevens uit dit rapport overnemen tijdens het opmaken van het energieprestatiecertificaat.

Tips voor een luchtdichte woning en een goede blowerdoortest

Je kan proactief streven naar een gunstige blowerdoortest en luchtdichtheid, en wel als volgt.

  • Dicht doorboringen af
    Luchtlekken vind je veelal bij doorvoeren die in de ganse woning aanwezig zijn. Leidingen, stopcontacten, muurdoorvoeren, inbouwschakelaars… deze openingen kan je afdichten met gespoten isolatieschuim of een luchtdichte coating. Zo hou je tocht buiten, en warmte binnen.

  • Maak ook ramen en deuren luchtdicht
    Ja, want tussen ramen, deuren en muren zitten vaak verborgen naden. Gebruik flexibel isolatieschuim om die luchtdicht te maken in combi met tochtstrips.

  • Isoleer dak en zolder luchtdicht
    Geen nieuw verhaal: je dak moet je goed isoleren zodat de warmte niet verloren gaat. Met een damp- en luchtscherm maak je een dak luchtdicht, en gebruik tape of dichtingsmastiek voor doorvoeren en aansluitingen.

Meer weten over EPB & veiligheidscoördinatie?