EPB-verslaggeving2023-09-19T20:26:40+02:00

EPB-verslaggeving

EPB & verslaggeving: betekenis

Energie is kostbaar, EPB-verslaggeving om dat te monitoren een logische kwestie. Maar wat is de betekenis? EPB staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat. Om een groene toekomst aan onze kinderen te bieden, is in Vlaanderen vanaf 1 januari 2006 de energieprestatieregelgeving van kracht.

Concreet houdt dit in dat elke nieuwbouwwoning, verbouwing en uitbreiding vanaf 2006 verplicht moet voldoen aan alle EPB-eisen. Deze eisen hebben betrekking op het energieverbruik, isolatie en ventilatie. Sinds 2016 is het verplicht een ventilatieverslaggever aan te stellen voor nieuwbouw of ingrijpende renovaties van residentiële wooneenheden. En er dient een EPB-verslag of aangifte te worden opgesteld voor indiening bij de Vlaamse overheid.

EPB-verslaggeving

E-peil & S-peil

In een EPB-verslag of aangifte moeten alle gebruikte materialen en toegepaste energietechnieken worden beschreven. EPB berekenen betekent ook het vastleggen van het E-peil en S-peil van een gebouw. Het energiepeil of E-peil is een score die aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger. Het S-peilgeeft de globale warmte-isolatie van een gebouw weer.

Klinkt eenvoudig, maar vergis je niet: EPB is een complexe berekening, voer voor professionals zoals Zenga. Een EPB-verslag moet namelijk altijd worden opgemaakt door een onafhankelijk EPB-verslaggever. Zenga is een erkend studiebureau voor EPB-verslaggeving sinds 2006.

EPB-verslaggeving bij studiebureau Zenga

De EPB-verslaggevers van Zenga voeren EPB-studies uit voor zowel nieuwbouw, verbouwing als een uitbreiding. Voordelig, snel en conform de wetgeving. Wij stellen niet alleen het EPB-verslag nauwkeurig op, we staan je bij met raad en daad. Zo beslis je zelf actief mee in de aanpak en sturing van het EPB-resultaat. Toch niet onbelangrijk, aangezien de energiefactuur op het einde van de rit op jouw bord belandt.

Van een eerste voorberekening, het overmaken van de startverklaring tot de opmaak en overhandiging van het eindverslag: bij Zenga verloopt elke EPB-verslaggeving vlot en gestructureerd. Wij houden je bovendien op de hoogte van de technische aspecten en leggen het EPB-verslag uit in een heldere taal. Voldoet de woning niet aan de EPB-eisen? We laten je niet in de kou staan, maar adviseren graag over mogelijke alternatieven.

EPB-verslag nodig in Antwerpen, Vlaams-Brabant of Limburg? Bij Zenga moet je zijn. Vraag nu een gratis offerte op maat en bouw zonder zorgen.

Ga samen met Zenga voor BEN-woning

Investeren in energiezuinige maatregelen is belangrijk. Zowel voor het milieu als voor je portemonnee. BEN-woningen worden gekenmerkt door een laag energieverbruik. Vanaf 2021 zijn de BEN-eisen de standaard voor alle nieuwbouwwoningen in heel Vlaanderen. Jouw voordeel? Je energiekosten onder controle én extra financiële beloningen.

Bijna Energieneutraal Bouwen

Veelgestelde vragen rond EPB

Wat is het verschil tussen EPB en EPC?2023-09-19T20:03:20+02:00

EPB betreft een uitgebreide beschrijving van alle materialen en installaties die gebruikt zijn bij een nieuwbouw of verbouwing en dient om na te gaan of een gebouw voldoet aan de energetische eisen. Een EPC (energieprestatiecertificaat) bevat het indicatieve energieverbruik van een gebouw en hoe energiezuinig dat gebouw is.

Is EPB verplicht?2023-09-19T20:05:20+02:00

De regel is: heb je een bouwvergunning en een architect nodig voor de werken die je uitvoert aan een gebouw dat verwarmd of gekoeld wordt, dan ben je verplicht een EPB-verslaggever onder de arm te nemen en een EPB-aangifte te doen.

Is EPC verplicht?2023-09-19T20:00:32+02:00

Wil je een woning verhuren of verkopen? Dan is een EPC-certificaat verplicht.

Wat zijn EPB-eisen?2023-09-19T20:02:03+02:00

De EPB-eisen hangen af van drie factoren: de bestemming van het gebouw (wonen, winkels sport, enz.); het type werk (nieuwbouw, renovatie, ingrijpende energetische renovatie, enz.); het jaar van de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning of melding.

Meer weten over EPB & veiligheidscoördinatie?