Veiligheidscoördinatie2023-09-21T10:31:30+02:00

Veiligheidscoördinatie

Wat is veiligheidscoördinatie?

Op een bouwwerf is veiligheid key – dat geldt ook voor de coördinatie ervan. Om het welzijn van alle werknemers te garanderen en arbeidsongevallen tot een minimum te reduceren, ben je daarom sinds 2001 wettelijk verplicht een veiligheidscoördinator aan te stellen bij 2 of meer aannemers gelijktijdig of achtereenvolgend op eenzelfde werf.

De veiligheidscoördinator ziet toe op de veiligheid van je bouwproject en geeft je het nodige advies. Ook als de verschillende aannemers nooit op hetzelfde moment actief zijn op de bouwplaats moet je een veiligheidscoördinator oproepen. Let op: je zit sneller aan meerdere aannemers dan je denkt!

Wil je weten of veiligheidscoördinatie verplicht is voor jouw project?

Veiligheidscoördinatie

Veiligheidscoördinatie met Zenga uit Geel

Een bouwproject zonder zorgen? Laat de veiligheidscoördinatie voor jouw werf uitvoeren door een ervaren en erkende partner en vertrouw op Zenga uit Geel. Onze veiligheidscoördinatoren hebben de nodige wettelijk verplichte opleidingen gevolgd en komen graag langs, vanaf de ontwerpfase tot en met de uitvoeringsfase. We begeleiden je gedurende het ganse bouwproces, zodat de veiligheid gegarandeerd is. Zo verminder je het risico op ongevallen en bespaar jij op onnodige kosten.

Van veiligheidscoördinatie tot postinterventiedossier

Tijdens de veiligheidscoördinatie voorziet een veiligheidscoördinator van Zenga het volgende:

  • Veiligheids- en gezondheidsplan
  • Coördinatiedagboek
  • Postinterventiedossier (PID)

Het postinterventiedossier bevat documenten die je nodig hebt bij latere onderhouds- en renovatiewerken en is noodzakelijk bij een eventuele verkoop. Erkend studiebureau Zenga waakt over de veiligheid van je bouwwerf, tot het postinterventiedossier en later. Degelijk advies, heldere communicatie, prettig samenwerken rond veiligheidscoördinatie.

Veelgestelde vragen rond veiligheidscoördinatie

Waarom is veiligheidscoördinatie nodig?2023-09-21T09:33:41+02:00

Een veiligheidscoördinator is belangrijk om de veiligheid op je werf te verzekeren. Dat geldt zowel bij nieuwbouw als renovatie, maar evengoed bij wegenwerken. De veiligheidscoördinator vermindert het risico op arbeidsongevallen. Door aandacht te besteden aan veiligheidsmaatregelen wordt de bouwplaats ook veiliger voor bezoekers.

Is het verplicht een veiligheidscoördinator aan te stellen?2023-09-21T09:35:59+02:00

Wil je als particulier werkzaamheden aan de woning uitvoeren en 2 of meer aannemers tegelijkertijd of meteen volgend op elkaar toelaten op de werf, dan is veiligheidscoördinatie verplicht en moet er een veiligheidscoördinator aangesteld worden.

Wat kost een veiligheidscoördinator?2023-09-21T09:37:35+02:00

De prijs van veiligheidscoördinatie is niet wettelijk bepaald. Verschillende factoren spelen hierbij een rol (de grootte en omvang van het project, geschatte duurtijd, …). Contacteer ons voor een offerte op maat.

Meer weten over EPB & veiligheidscoördinatie?