We moeten met z’n allen veel zuiniger omspringen met energie. Tegen 2050 wil Vlaanderen dat elke woning energiezuinig wordt gemaakt. De Vlaamse regering lanceerde daarom het Renovatiepact om  te onderzoeken hoe we tot een energiezuinig gebouwenpark kunnen komen.

Rol energieprestatiecertificaat

Op het energieprestatiecertificaat (EPC) zie je in hoeverre de woning reeds voldoet aan de energiedoelstellingen tegen 2050. Om het langetermijnobjectief te behalen, zijn er 2 mogelijke pistes.

  • Piste 1: elk onderdeel van de woning voldoet aan aparte eisen
    Beglazing: Ug = 1,0 W/(m²K)
    Dak, vloer en muren: U = 0,24 W/(m²K)
    Vensters (= beglazing en raamprofielen samen): Uw = 1,5 W/(m²K)
    Energie-efficiënte verwarmingsinstallatie, zoals warmtepomp, condenserende ketel, micro-WKK, warmtenet of decentrale toestellen met een maximaal vermogen van 15 W/m.

  • Piste 2: je woning of appartement haalt het label A of A+
    Bij een EPC- of EPB-berekening wordt berekend hoeveel energie de woning verbruikt; rekening houdend met de isolatiegraad, de verwarmingsinstallatie, de ventilatie, de zonne-energie of andere hernieuwbare energie, enz. Een energielabel A staat voor een EPC-score van maximaal 100 kWh/m² (via EPC bestaande bouw) of een E-peil van maximaal E60 (via EPB-aangifte nieuwbouw of ingrijpende energetische renovatie).

Is de EPB-langetermijndoelstelling verplicht?

Momenteel nog niet, al is het wel slim om hier alvast rekening mee te houden. Residentiële gebouwen die niet aan de langetermijndoelstelling voldoen, zijn in de toekomst misschien minder interessant zijn op de vastgoedmarkt. Vanaf 2023 geldt voor nieuwe eigenaars van woningen met een slechte energieprestatie een renovatieverplichting tot minstens label D.

Bij renovatieplannen is de boodschap: doe het direct goed en hou rekening met de EPB-langetermijndoelstellingen. Je woning klaarmaken voor de toekomst leidt alvast tot een lagere energiefactuur en een verhoogd wooncomfort.

Bron: VLAAMS ENERGIE- & KLIMAATAGENTSCHAP