De Vlaamse regering gaat vanaf januari volgend jaar een premie van maximaal 1.500 euro geven aan gezinnen die zonnepanelen op hun dak leggen.

De Vlaamse regering trekt 32 miljoen euro uit per jaar, goed voor een subsidie aan ruim 21.000 gezinnen. Het gaat om een eenmalige investeringssteun, en niet om een terugkeer naar het systeem van de groenestroomcertificaten van vroeger, waarbij  jarenlang werd betaald voor de geproduceerde elektriciteit. Die subsidiëring leidde uiteindelijk tot een forse verhoging van de elektriciteitsfactuur.
Het systeem van groenestroomcertificaten om de aanleg van nieuwe zonnedaken te ruggensteunen, werd ruim vijf jaar geleden afgeschaft. Gezinnen kunnen nog wel de vruchten plukken van hun installatie, dankzij de regeling van de terugdraaiende teller, maar dat systeem verdwijnt dit jaar. Om particulieren te verleiden in zonnepanelen te blijven investeren, voert Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) een nieuwe premie in.

Hoeveel centen men krijgt, hangt af van de grootte van het zonnedak. Zo bedraagt de premie 300 euro per geïnstalleerde kilowattpiek voor de eerste 4 kilowattpiek. Voor de schijf tussen 4 en 6 kilowattpiek gaat het om 150 euro per kilowattpiek. De steun wordt enkel toegekend voor bestaande woningen met bouwaanvraag van voor 2014 en zal eind 2024 aflopen. Om oversubsidiëring te vermijden, zoals met de  groenestroomcertificaten, wordt het premiebedrag jaarlijks aangepast als de kostprijs van de installatie verder daalt: elk jaar zakt het bedrag met een kwart. In 2024 gaat het bijvoorbeeld nog om 75 euro voor de eerste 4 kilowattpiek en 37,50 euro voor de bijkomende 2 kilowattpiek. Sowieso is de premie de hele periode begrensd tot 40 procent van de investeringskosten.